Danmarks største 3D seismiske undersøgelse er afsluttet
CarbonCuts og Nordsøfonden har gennemført Danmarks hidtil største 3D seismiske undersøgelse på land – en vigtig del af Project Ruby. Målet var at kortlægge undergrundens geologiske lag på Sydlolland for at vurdere, om området har de rette betingelser for sikker og permanent CO2-lagring. Undersøgelsen var tilrettelagt som en måneds intensivt feltarbejde med start i uge 6, 2025 og blev udført i samarbejde med geoeksperter fra GEO og S3 – Smart Seismic Solutions.
Forberedelserne til undersøgelsen begyndte for over et år siden og har involveret omfattende planlægning og koordinering med geoeksperter. I den indledende del af undersøgelsen blev der opsat tusindvis af geofoner, og specialdesignede vibrationslastbiler kortlagde herefter et område på 220 km².
I praksis sendte lastbilerne vibrationer ned i jorden, som så blev opfanget af de mange geofoner, der fungerer som små mikrofoner, der registrerer lyde eller rystelser i jordoverfladen og hjælper med at skabe et tre-dimensionelt kort over undergrunden. Selve undersøgelsen varede fra start til slut cirka en måneds tid, hvorefter dataindsamlingen blev afsluttet – to uger tidligere end forventet.
Charlotte Laurentzius, Efterforskningschef i CarbonCuts, fortæller:
“Takket være en stærk fælles indsats har vi gennemført undersøgelsen sikkert, effektivt og uden afvigelser fra den oprindelige plan. De første data ser meget lovende ud”.
Den grundige planlægning og samarbejdet med vores dygtige tekniske partnere samt lokalsamfundets opbakning om undersøgelsen har været afgørende for gennemførelsen og kvaliteten af de data, vi skal bruge. Alle geofoner er nu fjernet, og vi kan begynde analysearbejdet.
Foto: Charlotte Laurentzius, ansvarlig for efterforskningsarbejdet i CarbonCuts – her ved 3D-undersøgelsen ved Holeby.
Effektiv gennemførelse og stærkt samarbejde
En 3D-undersøgelse af denne skala både teknisk og logistisk kompleks og ikke tidligere udført på et sådant niveau i Danmark. Det omfattende feltarbejde involverede flere nøgleaktører:
- Geo, danske geotekniske eksperter, varetog den overordnede projektledelse, som monitorering, logistikplanlægning og koordinering af feltoperationerne.
- S3 – Smart Seismic Solutions stod for den operationelle gennemførelse, herunder udsætning og indsamling af geofoner og selve vibrationskørslen.
- Ramudden håndterede trafikstyringen og trafiksikkerheden omkring undersøgelsen med blandt andet følge- og sikringsbiler, der fulgte vibrationslastbilerne.
”Vi lykkedes med at gennemføre den praktiske del af undersøgelsen både sikkert og planmæssigt,” fortæller Jan Kresten Nielsen, Senior Geoscientist hos CarbonCuts.
“Både udsætning og indsamling af de over 35.000 geofoner og vibrationskørslen gik godt, og de første data vi har set, er af god kvalitet og ser ud til at kunne give os et fint analysegrundlag, så vi er meget tilfredse.”
Undersøgelsen i tal:
- I alt blev der opsat 35.061 geofoner fordelt over et område på 220 km².
- Inden vibrationslastbilerne begyndte at køre, udsatte et hold på 30-40 personer de mange geofoner i hele undersøgelsesområdet. Det foregik ved, at de gik langs veje, grøfter og marker og nedsatte geofonerne manuelt i jorden i hold på 2-3 personer. Hvert hold tilbagelagde dagligt cirka 20 km.
- 3 vibrationslastbiler gennemførte vibrationskørslen. Lastbilerne vejer cirka 30 tons, er omkring 10 meter lange og 2,5 meter brede. De skaber vibrationer ved at sænke en plade ned på jorden, hvorefter de vibrerer inden for de tilladte grænser i cirka 20 sekunder. Herefter kører de videre til næste punkt, typisk 20-45 meter længere fremme og vibrerer igen.
- Vibrationskøretøjer skabte i alt 11.029 vibrationspunkter, der sendte lydbølger dybt ned i undergrunden.
- 59 vibrationsmålere (PPV-stationer) blev monteret på udvalgte boliger og bygninger for at sikre, at vibrationsniveauerne overholdt myndighedernes krav. Efter undersøgelsen er borehuller fra vibrationsmålerne igen blevet udbedret.
Foto: 30-40 medarbejdere fra S3 tilbagelagde hver dag i cirka to uger omkring 20 km til fods, da de opsatte de mange geofoner.
Borgerinddragelse og kommunikation i fokus.
Borgerne i området har spillet en vigtig rolle i undersøgelsen. For at kunne gennemføre en undersøgelse i denne skala var det nødvendigt at indhente samtykke fra private lodsejere, da ikke al undersøgelse kan foregå på offentligt land. Mange gav samtykke til, at vi kunne placere geofoner og vibrationsmålere på henholdsvis deres jord og deres huse – en opbakning, der var afgørende for undersøgelsens succes.
“Vi vil gerne rette en stor tak til borgerne på Sydlolland, der gav os samtykke til at placere geofoner og vibrationsmålere på deres ejendomme,” siger Charlotte Laurentzius.
“Uden deres opbakning havde undersøgelsen ikke været mulig i dette omfang – den lokale interesse og en god dialog var helt afgørende for et godt forløb.”
CarbonCuts har både før og under undersøgelsen informeret og inddraget borgerne i området gennem borgermøder, den lokale presse og informationsmateriale. Allerede sidste år – d. 5. december, afholdt CarbonCuts og Geo sammen et informationsmøde om 3D undersøgelsen i Holeby ved Climate Center. Her deltog ca. 100 borgere og fik indsigt i undersøgelsen og lejlighed til at stille spørgsmål.
Foto: I uge 6 inviterede CarbonCuts borgere til vibrotruck event i Holeby.
CarbonCuts har også lavet en folder, med information om undersøgelsen, ligesom lokale medier berettede om undersøgelsen. Nyhedsbrevet ”Ruby Nyt” har ligeledes informeret om 3. D undersøgelsen, samtykke-processen. Borgere i området blev også inviteret til eventen „Oplev en Vibro-lastbil”, hvor det var muligt at se en vibrationslastbil i aktion og høre lidt om, hvordan bilerne opererer i praksis og i samspil med geofonerne.
Vi har desuden lavet en række små film der viser, hvordan geofonerne blev udsat og vibrationsmålere opsat på ejendomme i undersøgelsesområdet. Formålet med målerne var at sikre og dokumentere, at vibrationerne holdt sig inden for de grænser, som myndighederne har fastsat. Endelig har vi løbende informeret om undersøgelsen på www.project-ruby.dk og via LinkedIn.
TV2 Øst bragte desuden et indslag om undersøgelsen, der blev sendt i TV2’s nyhedsudsendelser.
Foto: Geo opsatte vibrationsmålere på boliger for at måle og dokumentere, at vibrationerne holder sig inden for de fastsatte grænser.
Hvad sker der nu?
Nu begynder det grundige analysearbejde af de enorme mængder data, der er indsamlet. Det vil tage måneder at behandle og tolke informationerne, men de første data viser, at datakvaliteten er god.
“Vi har nu et omfattende datasæt, der skal analyseres i detaljer,” fortæller Jan Kresten Nielsen.
“Det bliver et spændende arbejde, der kommer til at tage mange måneder og forhåbentlig til sidst give os en endnu bedre forståelse af undergrundens struktur og dens potentielle egnethed til CO2-lagring.”
Følg med på www.project-ruby.dk for løbende opdateringer af projektet.