Den Danske Maritime Fond støtter undersøgelse af etablering af et mobilt- og flydende CO2 mellemlager i Rødby
11. oktober, 2023. I fremtiden kan omkring en million tons CO2 forventeligt årligt blive pumpet ned i Lollands undergrund. Og det skal helst ske på en måde, der sikrer mest muligt CO2-reduktion for færrest ressourcer. Derfor er CarbonCuts ved at undersøge, hvordan CO2 kan importeres og lagres mest hensigtsmæssigt.
CarbonCuts får nu fondsmidler og støtte fra Den Danske Maritime Fond til konkret at undersøge muligheden for at anvende et mobilt og flydende mellemlager til opbevaring af CO2. Der er tale om en såkaldt lægterløsning; et midlertidigt CO2 lager på en flydende barge – også kendt som en pram. En løsning der kan gøre den midlertidige lagringsproces mere omkostningseffektiv og fleksibel. Løsningen indgår som en del af de indledende infrastukturundersøgelser, som CarbonCuts laver for at kunne realisere sine konkrete planer om at udvikle Projekt Ruby – et landbaseret CO2 lager ved Rødby på Lolland.
„Vi er utroligt glade for støtten fra Den Danske Maritime Fond i vores bestræbelser på at etablere et af Danmarks første landbaserede CO2-lagre. Vores mål er at gøre CO2-håndtering så bæredygtig, omkostningseffektiv og fleksibel som muligt. Her kan en lægterløsning være en game changer‟, siger Jesper Jesper Meyer, der er Business Development Manager i Carbon Cuts.
Jesper Meyer mener, at det vigtigt at undersøge alternative løsningsmodeller til en landbaseret mellemlagerløsning, så der kan etableres en løsning der kan være med til at tegne fremtiden for CO2-transport, import og lagring i Danmark.
Han uddyber:„Specialdesignede CO2-skibe kan transportere CO2 over hav til det landbaserede lager, men der er behov for, at CO2´en opbevares på et mellemlager, inden det lagres permanent i undergrunden. Vi undersøger, om et flydende mellemlager kan være en mere omkostningseffektiv og fleksibel løsning end de øvrige metoder‟.
Hos Den Danske Maritime Fond er man glad for at støtte projektet, og ser det som et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at indtænke den maritime sektor i de grønne løsninger. Fonden glæder sig til at følge med i CarbonCuts’ CO2-lagringsprojekt, som de finder central for, at Danmark når i mål med klimaambitionerne.
”De maritime erhverv besidder en teknologisk snilde og innovative løsninger, som vi absolut bør trække på, når det kommer til at udvikle fremtidens bæredygtige løsninger. CarbonCuts er et rigtigt godt eksempel på brobygningen mellem innovative løsninger på land og til vands, og projektet er tilsigtet som åben innovation, så Det Blå Danmark i fremtiden kan drage nytte af CarbonCuts’ konklusioner,” siger Lotte G. Lundberg, adm. direktør i Den Danske Maritime Fond.
Læs hele historien og find ud af, hvordan støtten og samarbejdet kan bidrage til at accelerere Danmarks grønne omstilling.