Nu begynder CarbonCuts arbejdet med at undersøge den lollandske undergrund
Arbejdet med at undersøge den lollandske undergrund går for alvor i gang i denne uge. CarbonCuts undersøgelser begynder med en 70 år gammel brønd, Rødby-2. Den er 3.000 meter dyb og ligger på en mark vest for Rødby, tæt ved hovedvejen Vestre Allé og Næsbæk. Formålet er at komme i dybden via den eksisterende brønd og med moderne analysemetoder få indblik i fordelingen af de geologiske lag i undergrunden, herunder lagenes karakter og tykkelse. Desuden vil CarbonCuts undersøge brøndens tilstand nærmere.
Første skridt i Projekt Ruby
Undersøgelsen er første skridt i Projekt Ruby. Bag projektet står CarbonCuts A/S. I tæt samarbejde med Nordsøfonden, som er statens partner i projektet, skal CarbonCuts undersøge, om den lollandske undergrund egner sig til sikker og effektiv lagring af CO2.
– Vi har arbejdet målrettet i snart tre år på at nå hertil, og vi er spændte på, hvilke informationer genåbningen af brønden, vil give os. Det vil være et stort og vigtigt skridt for klimaet og den grønne omstilling, hvis vores kommende undergrundsundersøgelser viser, at vi kan etablere et sikkert CO2 lager i den lollandske undergrund, siger geolog Charlotte Laurentzius, efterforskningschef i CarbonCuts.
Vi etablerer en byggeplads
Først etablerer CarbonCuts et arbejdsområde omkring den gamle brønd. Entreprenøropgaven er gået til det lokale entreprenørfirma MSE fra Nr. Alslev, som i de næste par måneder skal etablere en sikker arbejdsplads på marken. En stor del af arealet befæstes med stabilgrus, og rundt om den gamle brønd støbes et betonfundament til placering af den 35 meter høje borerig, som først ankommer efter nytår.
Området vil være indhegnet og afspærret under hele operationen. I den indledende fase vil det mest iøjnefaldende formentlig være en stor kran, der tidligt i forløbet skal løfte toppen af den gamle brønd, før MSE kan støbe platformen til boreriggen.
Spektakulær borerig på vej
Næste fase begynder i januar 2025 og er nok den mest spektakulære del af brønd- og undergrundsundersøgelsen, når vi sætter en 35 meter høj borerig op på betonplatformen. Boreriggen ankommer fra Tyskland, hvorfra den transporteres på lastbiler til Rødby som et samlesæt.
Når boreriggen er rejst og operationsklar, er første opgave at gøre den gamle brønd klar til at blive undersøgt med måleinstrumenter, som bliver sænket ned i brønden. Vi håber på at kunne måle og indsamle data helt ned til 1500 meter. Ved hjælp af disse specialiserede måleinstrumenter vil vi få informationer om tilstanden af den 70 år gamle brønds foringsrør og dernæst måle de geologiske lag, som brøndboringen gik igennem i 1953. Dette vil være en vigtig brik i puslespillet til at forstå geologien i undergrunden ved Rødby.
Tidsplan for borearbejdet
Boreriggen ankommer midt i januar, og selve brøndarbejdet er planlagt til at starte sidst i januar. Carboncuts forventer, at boreriggen er nedtaget og returneret til Tyskland i løbet af februar 2025.
Det er det tyske selskab MB Well Services GmbH, der leverer borerig og mandskab.
Alt, hvad der vedrører brønden og de boretekniske aspekter, styrer CarbonCuts i samarbejde med det danske firma WellPerform, der er eksperter i brøndboringer.
CarbonCuts står selv for evalueringen af de geologiske data, som undersøgelserne vil hente fra brøndens dyb.
CarbonCuts genetablerer området
Når boreriggen er væk, vil CarbonCuts reetablere arbejdsområdet. Det ydre område af arbejdspladsen vil blive ført tilbage til sin oprindelige tilstand, mens området omkring Rødby-2 brønden anlægges med græs. Efter denne første undersøgelse, opsætter CarbonCuts en diskret træbeklædt container over brønden, som gør det muligt at gennemføre fremtidige vedligehold og målinger uden brug af en rig.
– Hele operationen kommer til foregå efter de højeste standarder, når det gælder miljø og arbejdsmiljø. Det er afgørende for os at passe på både marken, miljøet og de mennesker der arbejder på og besøger arbejdspladsen. Sikkerhed har højeste prioritet i alle Projekt Rubys forskellige faser, og vi sætter en ære i at tilbageføre området i samme stand, som det var før vi rykkede ind, understreger efterforskningschef geolog Charlotte Laurentzius.
For mere information om projektet og betydningen af CO2-lagring kan interesserede besøge vores hjemmeside på www.carboncuts.dk eller kontakte os på [email protected].
Pressekontakt
Kenneth Prehn, 9390 1455 eller [email protected]
Susanne Tolstrup, 3172 0144 eller [email protected]
CarbonCuts A/S
Lyngby Hovedgade 10C
2800 Lyngby
CVR: 43461370