Projekt Ruby undersøger Sydlollands natur og kortlægger dyre- og plantelivet

Fra slutningen af marts til september 2025 vil biologer fra virksomheden Rambøll gennemføre naturundersøgelser. Det foregår i det område, hvor CarbonCuts sammen med Nordsøfonden, vores statslige partner i Ruby Projektet, undersøger mulighederne for sikker og permanent COlagring. Naturundersøgelserne skal sikre, at vi tager bedst muligt hensyn til naturen, hvis projektet etableres.


Hvad sker der i området?

I sidste måned gennemførte vi en større 3D seismisk undersøgelse af at 220 km2 areal på Lolland, og lige nu undersøger vi en gammel oliebrønd fra 1950erne. Aktiviteterne er vigtige elementer i de samlede undergrundsundersøgelser, som CarbonCuts og Nordsøfonden udfører på Sydlolland for Projekt Ruby.

Nu er tiden kommet til også at kortlægge dyre- og plantelivet i området i form af en såkaldt naturundersøgelse. En undersøgelse der starter slut marts og løber hen over sommeren. Undersøgelsen indgår som en vigtig del af den miljøkonsekvensvurdering, myndighederne kræver for Projekt Ruby. Formålet er at sikre, at vi opnår den nødvendige viden til at beskytte områdets natur og planlægge med de rette hensyn.

“Vi går systematisk til værks i vores undersøgelser. Når vi kortlægger naturen i området allerede nu, betyder det, at vi på et tidligt tidspunkt kan tage højde for biodiversiteten, hvis projektet en dag skal realiseres,” siger Vibeke Nilsson Levi, myndigheds- og miljøansvarlig hos CarbonCuts.


Sikrer grundige undersøgelser i samarbejde med eksperter

CarbonCuts har ansvaret for at sikre, at alle nødvendige miljøundersøgelser gennemføres grundigt og rettidigt i overensstemmelse med lovgivningen. Myndighederne stiller strenge krav til dokumentation af miljøforholdene, og derfor samarbejder CarbonCuts tæt med både myndigheder og eksperter inden for de relevante fagområder.

Biologer fra Rambøll gennemfører naturundersøgelsen for Projekt Ruby. De har stor erfaring med at registrere og analysere dyre- og planteliv. Biologerne skal undersøge arter og naturområder i området og sikre, at data bliver indsamlet korrekt og efter gældende standarder.

“Det vigtigste for os er at få solid viden om naturen i området, så vi kan tage alle de rette hensyn i vores planlægning som sker i tæt samarbejde med myndigheder og Rambølls eksperter. Naturundersøgelsen er almindelig praksis ved større projekter og indgår i den miljøvurdering, som myndighederne kræver. Med den viden undersøgelsen giver os, kan vi planlægge nøje efter det og minimere påvirkning af miljøet,” forklarer Vibeke Nilsson Levi.

Hvad laver biologerne i felten?

Fra slutningen af marts (uge 13) til september 2025 vil biologer fra Rambøll bevæge sig rundt i området og registrere de dyre- og plantearter, der lever der. Undersøgelserne skal give os og myndighederne et detaljeret overblik over biodiversiteten inden for Projekt Ruby’s licensområde.

Biologerne færdes i området til fods. De kommer ikke tæt på beboelser eller bygninger og vil fortrinsvist arbejde i dagtimerne. Dog kan der være undtagelser, fordi nogle arter bedst observeres efter mørkets frembrud.  Biologernes fokus er at registrere og vurdere arter og deres leveområder, ligesom de skal:

  • kortlægge beskyttede og sjældne arter
  • identificere særligt sårbare naturområder
  • analysere eventuelle yngle- og levesteder

En del af en større miljøvurdering

Naturundersøgelserne indgår i den samlede miljøkonsekvensvurdering, som er en forudsætning for at få tildelt en CO2-lagringslicens, hvis CarbonCuts og Nordsøfonden senere beslutter at realisere projektet.

Lollands Kommune er miljømyndighed og vil i sidste ende vurdere projektet på baggrund af de gennemførte miljøundersøgelser. Som en del af myndighedsprocessen vil der senere blive afholdt en offentlig høring, hvor borgere får mulighed for at komme med input.

Lodsejere der måtte ønske at bidrage med viden om særlige dyre- eller plantearter på sin ejendom, er meget velkommen til at kontakte os. Alle lodsejere der bor inden for undersøgelsesområdet for selve naturundersøgelsen er informeret om undersøgelsen via e-boks.


Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til Projekt Ruby og undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte CarbonCuts på telefon  59 59 90 90.