En teknologi for fremtiden
CO2-lagring giver god mening

“CO2-fangst og -lagring (CCS) kan virke komplekst, men det behøver det ikke at være. Vi vil gerne give alle danskere mulighed for at sætte sig ind i, hvad CCS er. Derfor har vi sammen med den øvrige branche skabt ´CO2 i dybden´, en infomationsportal om CCS”

Ken Wesnæs, CEO

Hvordan CCS-teknologi virker

CCS-teknologi (CO2-fangst, transport og -lagring) er en avanceret proces, der indfanger CO2 fra industrielle udledere og lagrer CO2´en sikkert og permanent under jorden. CO2 lagres i egnede geologiske formationer, frem for at udlede den til atmosfæren, hvor den ellers ville skade klimaet. Teknologien er afgørende for at bremse den globale opvarmning og indfri både danske og globale klimamål. CCS en bæredygtig løsning, der både nedbringer klimaskadelig udledninger og bidrager til langsigtede positive effekter og nye muligheder.

CarbonCuts-teamet arbejder målrettet for at udvikle og levere sikre og ansvarlige løsninger inden for CO2-lagring.

Ruby Projektet – et dansk pionerprojekt i CO2-lagring

Ruby Projektet er et pionerprojekt inden for landbaseret CO2-lagring ved Rødby på Lolland. Målet er at udvikle et sikkert og permanent CO2-lager dybt i Sydlollands undergrund som en del af Danmarks klimastrategi. Projektet er i undersøgelsesfasen og er støttet af myndighederne og staten med en statslig udforskningslicens. CarbonCuts står bag Ruby, hvor vi kombinerer undergrundsekspertise, avanceret teknologi og samarbejde i CCS-værdikæden for at skabe klima-impact og økonomisk værdi. Ruby ejes af BlueNord (80%) og den danske stat via Nordsøfonden (20%).

Ruby Projektets har sin egen hjemmeside for at øge information og dialog omkring projektet.

Ruby Projektets egen hjemmeside

På Ruby Projektets hjemmeside finder du mere information om projektets mål, tidsplan og teknologier. Hjemmesiden er skabt den for at sikre gennemsigtighed og fremme dialog med både lokalsamfund og øvrige interessenter, mens projektet udvikler sig.

Værdien af CCS for klimakampen og økonomien

CCS-teknologi er en nøgleløsning i kampen mod klimaforandringer, fordi den effektivt fjerner og reducerer CO2-udslip fra industrielle processer. Teknologien er en velafprøvet, sikker og skalérbar metode til at nedbringe klimaskadelige udledninger. Med potentialet til at binde og lagre CO2 permanent i undergrunden kombinerer CCS langsigtede klimamæssige fordele med økonomisk afkast, hvilket gør CCS til en fremtidssikker løsning.

CO2-lagre rundt om i verden

Sleipner (Norge)

Sleipner, etableret 1996, er et førende CCS pionerprojekt. Sleipner-projektet er verdens første CCS-projekt offshore. Det indfanger omkring 1 million tons CO2 om året fra naturgasproduktion og lagrer det i en saltholdig akvifer under Nordsøen. Den norske stat satser stort på CO2-lagring – og har netop meldt det ambitiøse Northern Lights projekt klar til drift – med en fase 1 kapacitet på 1.5 millioner tons årligt, som allerede er booket. Projektet opsamler CO2 fra industrielle kilder på land, som transporteres med skib og pumpes ned i underjordiske formationer under havbunden i Nordsøen. (https://www.equinor.com/energy/carbon-capture-storage)

Project Greensand (Danmark)

Project Greensand er et dansk offshore CO2-agringsinitiativ, der sigter mod at lagre CO2 i Nordsøens undergrund. Projektet tog i december 2024 endelig investeringsbeslutning på 150 millioner euro og planlægger at starte lagring i 2025 eller starten af 2026. https://greensandfuture.com

Gorgon CO2 Injection Project (Australien)

Er et af verdens største CCS-projekter med både offshore og landbaserede komponenter. CO2 lagres på land i Vestaustralien. Gorgon-projektet, som ligger på Barrow Island, startede CO2-injektion i 2019. Det sigter mod at reducere drivhusgasudledninger ved at fange CO2 fra naturgasforarbejdning og pumpe det ned i et dybt underjordisk reservoir. Det kan lagre op til 4 millioner tons CO2 om året. https://australia.chevron.com/our-businesses/gorgon

Quest (Canada)

Quest er et af verdens førende CO2-lagre på land. Quest-faciliteten i Alberta har siden 2015 fanget og lagret over 1 million tons CO2 årligt. CO2’en fanges fra olieudvinding og lagres dybt under jorden. https://www.shell.ca/en_ca/energy-and-innovation/quest-carbon-capture-and-storage-project.html

Shute Creek (USA)

Det landbaserede Shute Creek-anlæg i Wyoming, USA har været i drift siden 1986. Det fanger CO2 fra naturgasproduktion og har kapacitet til at fange op til 7 millioner tons CO2 om året. Det meste af den indfangede CO2 bruges til Enhanced Oil Recovery (EOR), hvor det pumpes ind i oliebrønde for at øge olieproduktionen. En del af CO2’en lagres også permanent i underjordiske formationer. EOR anvendes ikke i Danmark. https://corporate.exxonmobil.com/news/news-releases/2021/0101/exxonmobil-announces-carbon-capture-and-storage-expansion-at-shute-creek

Sikkerhed er vores prioritet

CarbonCuts er i undersøgelsesfasen, og vi lagrer endnu ikke CO2. Viser vores undersøgelser at det er muligt, vil vi til enhver tid anvende de mest avancerede overvågningsteknologier og geologiske analysemetoder for at sikre, at lagringen foregår sikkert og under kontrollerede forhold. Vi samarbejder med myndigheder og eksperter for at garantere, at alle sikkerhedsstandarder overholdes, og vores aktiviteter ikke udgør risiko for hverken mennesker eller miljøet.

CCS er en klimateknologi med flere muligheder

CCS-teknologi er prioriteret af den danske stat og vinder globalt frem som en central klimaløsning. CO₂-fangst og lagring spiller en central rolle i opfyldelsen af de globale klimamål. Hos CarbonCuts arbejder vi målrettet på at udvikle sikre og effektive løsninger til CO₂-håndtering og lagring, hvis Ruby skulle blive realiseret. Samtidig udforsker vi muligheder for samarbejde om håndtering og udnyttelse af CO₂, der for eksempel kan bruges til produktion af elektro-brændstoffer gennem Power-to-X (PtX) teknologien.