Nyt fra Ruby Projektet

Fotografi af Jonas Bonde: Guldborgsund

Nu starter vi arbejdet på Lolland med at undersøge CO₂-lagring!

Ruby projektet
Nyt fra Ruby
7/11/2024 16:55

Arbejdet med at undersøge den lollandske undergrund går nu for alvor i gang. I denne uge begynder vi arbejdet ved den 72 år gamle Rødby-2 brønd, der ligger vest for Rødby. CarbonCuts fandt den gamle brønd og inspicerede den øverste del tilbage i august. Det arbejde der nu igangsættes er første skridt i Projekt Ruby, hvor CarbonCuts, i samarbejde med den statsejede Nordsøfonden, nu går dybere i jorden for at undersøge, om Lollands undergrund kan blive et sikkert og effektivt lager for CO₂.

- Vi har arbejdet målrettet i snart tre år på at nå hertil, og vi er spændte på, hvilke informationer genåbningen af brønden, vil give os. Det vil være et stort og vigtigt skridt for klimaet og den grønne omstilling, hvis vores kommende undergrundsundersøgelser viser, at vi kan etablere et sikkert CO₂ lager i den lollandske undergrund, siger geolog Charlotte Laurentzius, efterforskningschef i CarbonCuts.

Projektet er delt i tre faser

Arbejdet forløber i tre spændende faser. Først etablerer vi en arbejdsplads omkring brønden i samarbejde med det lokale entreprenørfirma MSE fra Nr. Alslev. I denne fase vil en stor kran løfte toppen af den gamle brønd af, så der kan støbes et borehoved og gøres klar til næste fase.

Anden fase starter i januar, når en 35 meter høj borerig ankommer og samles på pladsen. Riggen transporteres som et samlesæt fordelt på et stort antal lastbiler. Når boreriggen er samlet og rejst, skal den bore dybt ned i undergrunden – først til 400 meters dybde og senere hele vejen til 1.500 meter. Formålet er at analysere brøndens tilstand og få en detaljeret forståelse af de geologiske lag, som kan give os de svar, vi skal bruge for at vurdere, om CO₂-lagring på Sydlolland er mulig.

Når borearbejdet er færdigt i februar, fjerner vi boreriggen og reetablerer området. Vi genetablerer størstedelen af marken og installerer en målestation omkring brønden, som gør det muligt at overvåge og lavere flere undersøgelser af brønden uden rig.

- Hele operationen kommer til foregå efter de højeste standarder, når det gælder miljø og arbejdsmiljø. Det er afgørende for os at passe på både marken, miljøet og de mennesker der arbejder på og besøger arbejdspladsen. Sikkerhed har højeste prioritet i alle Projekt Ruby´s forskellige faser, og vi sætter en ære i at tilbageføre området i samme stand, som det var før vi rykkede ind, understreger efterforskningschef geolog Charlotte Laurentzius.

En vigtig del af den grønne omstilling

Projekt Ruby kan blive en vigtig del af den grønne omstilling, der kan hjælpe med at reducere CO₂ i atmosfæren og modvirke de voldsomme klimaforandringer, vi oplever. CarbonCuts er glade for at tage dette første skridt på Lolland og håber, at vi sammen med lokalområdet kan gøre en forskel

Følg med