Nyt fra Ruby Projektet

Fotografi af Jonas Bonde: Guldborgsund

Første borgermøde på Lolland: En åben og konstruktiv dialog

Ruby projektet
Nyt fra Ruby
29/8/2024 16:35

Onsdag eftermiddag tog CarbonCuts det første skridt mod en tættere dialog med vores nye naboer på Lolland ved at afholde vores første borgermøde. Mødet fandt sted i den tidligere sukkerfabrik, som i dag er et klima- og konferencecenter, i Holeby. Cirka 100 borgere, repræsentanter fra virksomheder og lokale politikere mødte op trods det fristende sensommervejr.

Dialogens ånd og borgernes engagement

Mødet blev indledt med en præsentation af Ken Wesnæs, direktør i CarbonCuts, som gav en grundig introduktion til Projekt Ruby. "Vi er utrolig glade for det store fremmøde og den store interesse, vi har mødt her i dag," sagde Ken Wesnæs. "Det er afgørende for os at have en åben og ærlig dialog med jer borgere, så vi kan sikre, at I er godt informeret om vores aktiviteter og føler jer trygge ved vores tilstedeværelse på Lolland."

Efter den indledende præsentation blev mødet struktureret omkring forskellige dialogstationer, hvor deltagerne frit kunne bevæge sig mellem caféborde og få en dybere indsigt i specifikke emner. De fire stationer fokuserede på henholdsvis "Sikkerhed og miljø," "Hvad sker der under jorden?," "Hvad sker der over jorden?," og "Kommunikation, dialog og borgerinddragelse." Ved hver station stod eksperter fra CarbonCuts klar til at besvare spørgsmål og forklare de tekniske og praktiske aspekter af projektet. Nordsøfonden, som er statens partner i Projekt Ruby, deltog også og besvarede spørgsmål fra borgerne.

Spørgsmål om alt mellem himmel og jord

Borgerne udviste stor nysgerrighed og engagement, hvilket kom til udtryk gennem mange gode spørgsmål, der spændte bredt over både konkrete tekniske detaljer og mere generelle bekymringer. Spørgsmålene drejede sig blandt andet om sikkerheden ved CO2-lagring, miljøpåvirkninger, den nødvendige tilladelsesproces samt hvordan eventuelle faciliteter på overfladen kunne påvirke hverdagen i lokalområdet, hvis lageret etableres.

Ken Wesnæs understregede vigtigheden af at adressere disse spørgsmål: "Vi ønsker, at alle spørgsmål og bekymringer bliver taget alvorligt. Det er vores ansvar at sikre, at I som borgere er informerede og trygge ved den proces, vi går i gang med. Vi håber, at vi fik givet fyldestgørende svar i dag, men vi fortsætter selvfølgelig dialogen."

Undersøgelsestilladelse og fremtidige skridt

Et centralt emne på mødet var præciseringen af, hvad vores nyligt modtagne licens fra myndighederne indebærer. Der blev her lagt vægt på, at tilladelsen er en undersøgelsestilladelse, som giver CarbonCuts mulighed for at gennemføre omfattende undersøgelser af undergrunden over de næste cirka tre år. Først efter disse grundige undersøgelser vil vi kunne vurdere, om det er muligt og forsvarligt at etablere et CO2-lager i Rødbyområdet. Dette er en vigtig del af CarbonCuts’ mål om at bidrage til lokal grøn vækst, samtidig med at vi sikrer en sikker og bæredygtig udvikling.

Tak til lokalsamfundet og fremtidige møder

Vi ønsker at takke Nordsøfonden, Klima-, Energi- og Forskningsministeriet, de lokale politikere, Business Lolland-Falster, repræsentanter fra lokale virksomheder og ikke mindst de mange engagerede borgere, der tog sig tid til at deltage i mødet. Jeres engagement og de mange gode spørgsmål har været uvurderlige for os, og vi ser frem til at fortsætte denne dialog.

Ken Wesnæs afsluttede mødet med en opfordring til fortsat samarbejde: "Vi har kun taget det første skridt på en længere rejse. Vi vil fortsætte med at lytte, informere og samarbejde med jer alle, og vi glæder os allerede til det næste borgermøde, som finder sted den 19. september."

Følg med